Bayram öncesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sümeyye KOPARAN uyardı!

Kurban Bayramı’na girmeden önce hem bedenen hem ruhen kendimizi hazırlamak çok önemlidir.

Bayram gibi özel günlerde ana yemek ve tatlı tüketimi artmaktadır. Kurban bayramında ise özellikle kırmızı et ve sakatatların tüketimi ayrı bir artış göstermektedir.

Kırmızı et, sağlık açısından kaliteli bir protein kaynağı olup faydalı olsa da; doymuş yağ ve kolesterol açısından zengindir. Bu yüzden özellikle önümüzdeki kurban bayramında olmak üzere beslenmenizde kırmızı et porsiyonlamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü kırmızı etin fazla tüketimi kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi sorunlara neden olabilir. Bu durum yılda bir defa olan kurban bayramında dahi olsa ortaya çıkabilmektedir.

Bununla birlikte özellikle keyif almak için bayramlarda tıka basa yeme isteğine girebiliyoruz. Fakat düzensiz ve kontrolsüz beslenmeden kaynaklı bir çok rahatsızlık (Hazımsızlık, kabızlık, bulantı, mide ağrısı vs.) yaşayarak çoğu zaman keyfimizi kaçırabiliyoruz. Bu sıkıntıları yaşamamak ve kilo kontrolünü sağlamak için Kurban Bayramında yapılacaklar listesine göz atmanız faydalı olacaktır.

Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gerekenler:

  1. “Yılda 1 kere bayram yapıyoruz, bir daha ne zaman yiyeceğim, bugün her şey serbest, istediğimi yiyip içerim” düşüncesini kafanızdan atınız.
  2. Et sindirimi zor bir besin olmakla beraber kesildikten sonra ilk gün etin sindirimi ve tüketimi çok daha zor olacağı için özellikle mide-bağırsak rahatsızlığı olan kişiler en az 24 saat geçtikten sonra et tüketmelidir.
  3. Etler buzdolabında 0-2 derecede 2-3 gün; buzlukta -2 derecede 1-2 hafta; derin dondurucuda -18 derecede 3-4 ay saklanabilir.
  4. 4 gün boyunca kırmızı et tüketecekseniz, 4 gün süresince yumurta tüketmeyiniz.
  5. Özellikle kalp-damar ve kolesterol probleminiz varsa sakatatları (Ciğer,böbrek vs.) tüketmeyiniz.
  6. Etlerin yağlı kısımlarını tüketmemeye dikkat ediniz.
  7. Etleri kavurma ve kızartma yerine ızgara, haşlama ve buğulama yöntemlerini kullanarak tüketiniz.
  8. Et ile birlikte bol yeşillik, salata, közlenmiş biber, soğan, patlıcan gibi posa içerikli sebze ve yeşillik tüketiniz. (Sebzeler, tokluk hissi oluşmasını sağlar ve ete yüklenmenizi engeller)
  9. Beyaz undan yapılmış ekmekleri tüketmeyiniz. (Yufka tüketmek isterseniz yarım adeti geçmeyiniz)
  10. İçecek tüketmek istiyorsanız gazlı içecekler ve meyve suyu yerine ayran tercih ediniz.(2 su bardağı ayran, etteki demirin emiline olumsuz bir etkisi olmayacaktır)
  11. Şerbetli hamur tatlılarından uzak durup, yemekten hemen sonra olmamak şartı ile ara öğün şeklinde, günde maksimum 4 küçük kare dilimi tüketebilirsiniz. (Tatlı hakkınızı sütlü tatlılardan yana kullanınız)
  12. Tatlı hakkınızın tamamını tükettiğiniz günlerde meyve tüketmeyiniz. Özellikle şeker, kolesterol ve tansiyon probleminiz varsa çikolata ve şeker tüketiminize daha çok dikkat edip bunların yerine taze meyveleri tercih etmelisiniz.
  13. Bayram çikolatasını ve şekerini tatlı haklarınızın içinde sayarak tüketiniz.
  14. Kuruyemişler, çekirdek vs toplam bir küçük çay bardağını geçmemelidir.
  15. Özellikle mide spazmı, mide ağrısı yaşamamak için günde çay-kahve tüketiminize dikkat ediniz. Günde 5 çay bardağı çay, 2 fincan türk kahvesi, nescafe tüketeceğinizde ise türk kahvesi hakkınızdan düşerek 2 küçük kupayı geçmeyiniz.
  16. Gece 22:00 dan sonra bir şey yiyip içmeyiniz, sadece su tüketiniz.
  17. Gün içerisinde en az 10-12 bardak yani 2-3 litre su mutlaka tüketiniz.
  18. Suyu öğünlerden veya tatlılardan hemen sonra değil; hemen öncesinde veya yemek esnasında veya besin tüketiminden en az yarım saat sonra içiniz.
  19. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat etmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam etmelisiniz.
  20. Özel bir diyetiniz varsa bayramda da mutlaka devam ettirmelisiniz, porsiyon dengesi sağlayacağınız durumlarda diyetisyeninize danışınız.

UNUTMAYIN!

Yediğiniz ve içtiğiniz her şey sizin diyetinizdir. Diyette değilim demek sizi rahat kılmaz.

Mutlu, huzurlu, sevdiklerinizle birlikte nice bayramlar dilerim.

Sağlıkla kalın..