Diyabetik ayak mı? / Prof. Dr. Hasan Uçmak

Diyabetik ayak mı?

Özel Medikum Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Uçmak, diyabeti olan 50 yaşın üstünde her yüz kişiden 5 ile 15’inde görülme olasığı bulunan diyabetik ayak rahatsızlığında yaşanan sorunlar ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Diyabetik ayak nedir?

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen (Diyabet) hastalarının ayaklarında görülen yara, şekil bozukluğu ve ağrılı sendromlara “Diyabetik ayak” rahatsızlığı denir. Bu rahatsızlık, diyabetin en ciddi ve en olumsuz sonuçlarından biridir ve mutlaka her rahatsızlıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Özellikle Dünya sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalara göre, şeker hastalığına bağlı olarak oluşan diyabetik rahatsızlıkları nedeniyle dünyada her 30 dakikada bir kişi ayağını kaybetmektedir. Ülkemizde de en sık rastlanan hastalıkların başında gelen şeker hastalığı hareketsiz yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları gibi faktörlere bağlı olarak her geçen gün artmaktadır. Türkiye’de her yıl 400 bin kişide diyabetik ayak yarasına raslanırken, bu hastalardan yaklaşık 8 bininde organ kaybı yaşanmaktadır.

Herhangi bir travma olmaksızın ayak ve bacak kesilmelerinin yarısından fazlası diyabetik ayak rahatsızlıkları sonucu meydana gelmektedir.

Diyabet ayak rahatsızlığının belirtileri:

Diyabet hastalarının yaşamları boyunca her türlü belirtiyi özenle takip etmeleri ve mutlaka hekim kontrolünde bulunmaları çok önemlidir. Bunun yanında diyabet hastaları, özellikle ayak bölgesinde;

Ciltte kızarıklık,

Vücut ısısında artış,

Bilek seviyesinde şişme,

Topuk çatlağı,

Parmak üstlerinde kalınlaşma,

İçe bükülmüş tırnakların olması,

İltihaplı ayak tırnakları,

Kuru, çatlamış cilt görünümü,

Geçmeyen, inatçı ayak ve bacak ağrısı,

Kötü kokulu, kalıcı veya olağan dışı ayak kokusu,

ile karşılaştıklarından mutlaka uzman hekime başvurmalıdırlar.

Diyabetik ayak yarası tedavisi:

Diyabetik ayak yarası tedavisinde başta da belirttiğimiz üzere, her rahatsızlıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Öncelikle diyabet kontrol altına alınmalı, rahatsızlığın seyrine göre damar tıkanıklığı tespit edilirse açılmalıdır. Aksi durumda yaranın iyileşmesi daha uzun süre alabilir.

Diyabetik ayak yarası tedavisine başlamadan önce enfeksiyon hastalıkları, plastik cerrahi, damar cerrahisi, ortopedi ve radyoloji uzmanları tarafından hastanın değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmelerden sonra uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir ve hastaya uygulanır.

Diyabet ayakta dikkat edilecek hususlar:

İyi şeker kontrolü sağlanmalı ve günlük ayakkabı seçimi çok önemli olup düzenli egzersiz yapılmalıdır. Gün sonunda ayaklar her gün tahriş etmeyen bir sabunla ılık suda yıkanmalı ve yıkama sonrası parmak araları havlu ile iyica kurulanmalıdır.

Ayak ve bacakların, düzenli olarak hasta tarafından kontrolü sağlanmalı,

Evde, plajda çıplak ayakla yere basılmamalı, ayağa mutlaka terlik giyilmeli,

Ayaklarda nasır ve sertleşmiş deriler varsa asla kesici alet kullanılarak  kesilmemeli,

Diyabetik hastalıklar ayaklarındaki en ufak değişimi farkedecek kadar bilinçli olmalı ve yılda en az bir defa diyabetik ayak yönünden doktor kontorlü yaptırmalıdır.

Yazar:
Prof. Dr. Hasan Uçmak